środa, 6 lipca 2011

Kurczak w ciescie

Udka i palki kurczaka najpierw moczymy w mleku,
po godzinie wyjmujemy, osuszamy, solimy i pieprzymy
– mozna uzyc do przyprawienia ziol,
ktore lubimy, ja na przyklad bardzo chetnie
do kazdego kurczaka dodaje curry.

Robimy ciasto: 20 dkg maki lacze z dwoma zoltkami,
2 lyzkami oleju, i dodaje wody,
aby ciasto nie bylo za geste,
na koniec lacze z ubita z bialek piana –
ciasto powinno miec konsystencje bardzo gestej smietany
– mozna wsypac szczypte curry,
ktore nada ciastu ciekawy aromat
i piekny zloty kolor.

Rozgrzewamy w rondlu lub wysokiej patelni
tyle tluszczu, aby kurczak byl w nim
zanurzony przynajmniej do polowy
– nazywa sie to smazenie w glebokim tluszczu.

Przed obtoczeniem kawalkow kurczaka w ciescie
obsypuje je maka (aby ciasto w czasie smazenia nie splywalo)
i wkladamy na rozgrzany tluszcz,
smazymy na zloto z obydwu stron.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz