środa, 6 lipca 2011

Golonka pieczona w piwie

Niektore diety preferuja tluste jedzenie,
zatem golonke pieczona w piwie wedlug tych diet
mozna zaliczyc do zdrowego pozywienia.

Najpierw golonke obsypujemy sola, pieprzem i ziolami:
troche majeranku, tymianku,
moze byc szczypta cynamonu i imbiru –
pozwalamy jej w tych przyprawach
polezec co najmniej godzinke.

Nastepnie wkladamy golonke do brytfanki,
zalewamy piwem do polowy
i wstawiamy do goracego piekarnika.

Pieczemy, az bedzie miekka i pieknie przyrumieniona,
nie zapominajac, zeby co jakis czas
polewac golonke piwem, a wlasciwie sosem,
bo w trakcie pieczenia wytapia sie z niej tluszcz,
ktory laczy sie z podlanym piwem,
tworzac oryginalny w smaku, goryczkowaty sosik.

Do golonki mozna podac groch z kapusta,
kiszone ogorki,
a najwspanialej smakuje z chrzanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz