środa, 6 lipca 2011

Gulasz

Gdy mamy kawalek miesa, ktory nie bardzo nadaje sie na kotlety
czy do upieczenia – wtedy najprosciej pokroic go
na kawaleczki i zrobic gulasz.

Praktycznie na gulasz nadaje sie kazde mieso, nawet drobiowe.

Ja robie gulasz z ziemniakami –
dzieki ktorym ma on ciekawszy smak i konsystencje.

Najpierw kroje mieso na kawalki o srednicy
nie wiekszej niz 3 cm i obsypuje przyprawami:
moze byc vegetta, do tego troszke tymianku,
znacznie wiecej majeranku, sproszkowana papryke,
szczypte cynamonu,
minimalna ilosc drobno posiekanego czosnku
i drobno posiekana cebule.

Mieszam kawalki miesa z tymi skladnikami
i pozostawiam co najmniej na godzine
– mozna tez i na cala noc.

Na gleboka patelnie lub do rondla wlewam olej
lub smalec i na dobrze rozgrzanym tluszczu
przesmazam kawalki miesa tak, aby sie ladnie przyrumienily.

Nastepnie wsypuje pokrojone w kostke ziemniaki
i dalej obsmazam, na duzym ogniu, mieszajac,
aby mieso i ziemniaki nie przywarly do patelni.

Gdy ziemniaki tez juz sa podrumienione, wlewam
bulion lub zimna wode w takiej ilosci,
zeby przykryla skladniki i czekam az zawrze.

Wtedy zmniejszam ogien, przykrywam patelnie pokrywka
i pozostawiam na ogniu, az mieso bedzie miekkie.

Wspaniale smakuje z pieczywem
i na przyklad z kiszonym ogorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz